O nama

Pročitajte nešto o nama i pogledajte naše fotke

O nama

Pročitajte nešto o nama i pogledajte naše fotke

Tko smo mi

Tko smo mi

Image

Foto: Marko Ercegović

Vanesa Petrac i Ivan Marojević Rojla

cura i dečko, mama i tata, adam i eva hrvatske nezavisne scene kreativni su alter pop/edm/neorave doživljaj, najpoznatiji po svojim energičnim nastupima koji se nerijetko pretvore u pravi rave.

U showu prolaze hrpe likova, osjećaja i plesnih pokreta, a svoju zaraznu dobru vibru darežljivo i vrlo vješto prenose na svoju vjernu publiku.

U 7 godina postali su autoritet i vrlo istančana pojava na Hrvatskoj glazbenoj sceni. Ekonomično izvrsni, ovo dvoje (2) ljudi oduševljava sinkronicitetom izvedbe dok se svatko od njih istiće kvalitetom na svojem polju.

Inžinjerski pristup
Neodoljivi poziv na ples odašilju na vrhunskim analognim mašinama, a dawless pristup elektronskoj glazbi čini ih bližim Jean Michelleu Jarreu nego današnjim DJ-evima.

Autentična karizma frontwomane kreše sve predrasude oko jednoličnosti ovog često neshvaćenog žanra. Moćni vokal, impresivna fluidnost plesnih pokreta koja se sljubljuje sa svjesnim modnim odabirom stvara iluziju marionetinog plesa pod kontrolom dečkove svirke, no zapravo je riječ o izrazito uigranoj organskoj simbiozi.

Vješto izmicanje žanrovima i gotovo nevaljala igra s formom čine ih svojevrsnim odmetnicima scene i apsolutnim miljenicima LGBTQI+ publike.
"Svjetski bend" (Anđelo Jurkas) čije djelovanje nije ograničeno samo na noćne klubove, "cura i dečko"  inovativnim eksperimentima i kazališnim suradnjama šećere cijelu hrvatsku kulturnu scenu. Trenutno se njihova glazba može čuti u trima predstavama: „Ljubičasto“ (HNK Varaždin, ZKM), „Astronauti“ (Zagrebački plesni centar) i „Ninabu“ (Kazalište Mala Scena).                 
Majstori live svirke uživaju u izazovima, zato su odabrani kao rezidencijalni umjetnici na ovogodišnjem EYE-u (European Youth Event, u organizaciji Europskog Parlamenta), gdje su svoje originalne autorske skladbe izvodili rame uz rame orkestru, te vodili ceremoniju otvorenja, a kao predgrupa
BURAKU YETERU zatvorili su događaj u popunjenoj Areni Varaždin.

U siječnju '20. ovo dvoje su, budni 24 sata, stvarali glazbu uživo - i to sve javno streamali - kako bi podsjetili na moć ljudske kreativnosti. Performans su održali u vlastitoj produkciji, a na suradnju su pozvali i 24 aktera i akterice sa nezavisne scene.

"cura i dečko" ponekad postanu i "baba i deda" te pod mentorstvom Dunje Knebl na radionicama re-populariziraju tradicijsku glazbu, ali i educiraju mladež o benefitima improvizacije.

Image
Foto: Dino Cafuk i Anea Mamić/EYE Varaždin

Galerija

Galerija